Gehannes op de wc is niet #EachforEqual

by Colve News on March 08, 2020

international women's day 2020
Door Ina Heijnen, auteur Spuug op je blouse, in samenwerking met
Colve

#EachforEqual is het thema van Internationale Vrouwendag 2020. Maar mannen en vrouwen zijn op dít vlak niet gelijk. Mannen kunnen geen borstvoeding geven, vrouwen wel. Het geven van borstvoeding en/of kolven kost veel energie en tijd. Wanneer vrouwen weer aan het werk gaan, hebben ze een parttime baan naast hun betaalde baan, wanneer ze hun baby volledig voeden met borstvoeding. Dat moet beter gefaciliteerd worden.

Als mannen zouden kolven was het al lang geregeld
In de wet staat beschreven waar de voed/kolfruimte aan moet voldoen. Helaas blijkt uit recente onderzoekscijfers* dat 62% van de werkende moeders geen geschikte kolfruimte heeft. Moeders die net weer zijn gaan werken, hebben wel iets anders aan hun hoofd om te strijden voor een geschikte kolfplek. Ze willen een goede moeder zijn, een goede werknemer en zitten nog vol in de postpartum fase. Vrouwen willen geen zeur zijn en durven het probleem vaak niet aan te kaarten bij een mannelijke werkgever. ‘Hop, dan maar even snel kolven op het toilet’, is dan de gedachte.

Gehannes op de wc schaadt werkgevers
Terwijl die kolfcode er natuurlijk niet voor niets is. Een rustige, warme ruimte met privacy, zorgt ervoor dat het kolven makkelijker op gang komt en het verhoogt de melkproductie. Gehannes op de wc of in een koude ruimte die niet af te sluiten valt, zorgt ervoor dat het allemaal veel langer duurt en meer frustratie oproept. Werkgevers zijn er bij gebaat om een fatsoenlijke kolfruimte aan te bieden. Dat brengt efficiëntie, loyaliteit van de werknemer en niet onbelangrijk, je voldoet gewoon aan de wet.

#EachforEqual
Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde, maar wel gelijkwaardig. Dus hebben we vrouwen en mannen nodig om kolven op de werkplek menselijker te maken. Borstvoeding is het beste voor baby’s en we zouden iedere moeder die WIL kolven op het werk volledig moeten faciliteren, omdat iedereen daar van profiteert. Baby, moeder, de maatschappij en de werkgever. Daarom is het tijd voor iets nieuws.

Comfortabel kolven is geen luxe, maar je recht
Met deze gedachte heeft Colve een oplossing bedacht, een standalone kolftruimte welke voorzien is van alle gemakken en wettelijke eisen. Voor meer informatie bekijk Colve.org

*Onderzoek gehouden onder 1124 vrouwen door Colve en Kenniscentrum Borstvoeding in februari 2020.

Bestel je exemplaar van Spuug op je blouse op www.inaheijnen.nl

BACK TO TOP